Uzun süredir değiştirilmeye çalışılan teklif nihayet hazırlandı.AKP ve MHP ikisi birleşerek yeni bir anayasa hazırladılar ve teklif meclise sunuldu.AKP ve MHP teklife evet dediler.CHP,HDP ve bağımsızlar ise hayır oyu kullandı.Sonuçta büyük çoğunlukla teklif meclisten geçti ve referandum yolu açıldı.Cumhurbaşkanı Erdoğan ve YSK başkanı Sadi Güven referandum tarihini 16 Nisan olarak açıkladı.YSK başkanı yaptığı açıklamalarda ise şunlara değindi."
Kanunun Resmi Gazete'de yayımını takip eden 60. günden sonraki ilk pazar günü yapılır."dedi ve"Bu hüküm çerçevesinde, anayasa değişikliği halk oylamasının, kurulumuzun 74 sayılı kararıyla 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılmasına karar verilmiştir" diyerek ekledi.Yurt dışında ise oy verme işlemlerinin 27 Mart günü başlayacağını açıkladı.Referandumda yurt içinde 55.3 milyon seçmen oy kullanacak.Yurt dışında ise 57 ülkeden 2 milyon 929 bin kişi oy kullanacak.Seçmenler bilgilerini internetten kontrol edebilecekler.Peki bu anayasa teklifi ne getirecek ya da ne götürecek maddeler neler bunlara bakalım.
1.Madde Yargı ile ilgili.Bu maddeye göre anayasanın yargı yetkisi başlığında değişikliklere gidiliyor.Bu başlıktaki yargı yetkisinin bağımsız mahkemelerince kullanacağını belirten hüküm tarafsız ve bağımsız mahkemeler olarak değiştirilecek.
2.Madde meclisteki koltuk sayısıyla ilgili.Bu maddeye göre hali hazırda 550 olan milletvekili sayısı 600'e çıkarılacak.
3.Madde seçilme yaşında değişikliğe gidiyor.Şuanda 25 olan seçilme yaşı bu teklifle 18'e düşürülüyor.
4.Madde ise en dikkat çekici madde.Anayasadaki TBMM Seçim Dönemi ifadesi TBMM ve Cumhurbaşkanının seçimi olarak değiştirilecek ve bu sayede meclis ile cumhurbaşkanı aynı gün seçilecek.4 yılda bir olan seçimler ise 5 yıla çıkarılacak.
5.Madde Bu maddede TBMM'nin yetkilerinin sıralandığı maddedir.Bunlar kanun koymak,değiştirmek ve kaldırmak,bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek,para basmak ve savaş ilanına karar vermek olarak sıralanıyor.
6.Madde Yasamanın beli bir konuda meclis araştırması yapması genel kurulda görüşmesi ve milletvekillerinin cumhurbaşkanı ve bakanlarına soru iletmelerini düzenliyor.
7.Madde Seçimlerde cumhurbaşkanının eğer bir parti ile ilişkisi varsa kesilmemesini düzenliyor.Artık cumhurbaşkanı bir partiye mensup kişi olabilecek.
8.Madde Cumhurbaşkanına devlet başkanı sıfatı veriliyor ve kendisine yürütme yetkisi de
veriliyor.
9.Maddede ise cumhurbaşkanının suç işlemesi durumunda denetlenebilirliğini düzenliyor.Eğer meclisteki milletvekillerinin salt çoğunluğu soruşturma açılmasını isterse açılabiliyor.
10.Madde Cumhurbaşkanı yardımcılığı geliyor.Eğer cumhurbaşkanı görevini yeri
ne getiremeyecek duruma düşerse yerine yardımcısı geçecek ve yetkilerini kullanacak.
11.Maddeye göre meclisin 5 de üçlük bölümü isterse seçime gidilebilecek.Eğer meclis seçime giderse cumhurbaşkanlığı seçimi de aynı zamanda olacak.
12.Madde Cumhurbaşkanına OHAL (Olağan Üstü Hal)ilan etme yetkisi veriyor.
13.Madde Askeri mahkemeli kaldıran bu madde ancak savaş halinde askerlere ceza verileceği durumlarda kurulabilecek.
14.Madde Hakimler Savcılar Yüksek Kurulunda değişikliğe gidilen maddede yüksek ifadesi kaldırılıyor.bu düzenlemeyle Kurula adalet bakanı başkanlık etmeye başlayacak.
15.Madde Bütçe Kanunları ile ilgili düzenlemeye gidiliyor.Kamu idareleri ve kamu iktisadi teşebbüsleri dışındaki kamu tüzel kişi harcamalarını yıllık bütçeden ayrılacak.Bütçe teklifini cumhurbaşkanı meclise sunacak.Meclis bunu görüşüp bir karar alacak
16.Madde Anayasadaki bazı ibareler yeni sistemle çelişmemesi için düzenleniyor.
17.Madde İlk seçimlerin ne zaman yapılacağını düzenliyor bu maddeye göre ilk TBMM ve Cumhurbaşkanı seçimi 3 Kasım 2019 tarihinde olacak
18.Madde Yapılan cumhurbaşkanının parti ile ilişiği devam etmesi maddesi teklif kabul edildikten hemen sonra seçim olmadan gerçekleşmesini sağlayan bir maddedir.Diğer hükümler seçimlerden sonra devreye girecektir.
Karar sizin sizce sonuç ne olur ? Tahminlerinizi bekliyorum.